GYIK

Mit jelentenek az RPAS; UAV; UAS rövidítések?

RPAS - Remotely Piloted Aircraft Systems UAV - Unmanned Aerial Vehicle UAS - Unmanned Aerial Systems Ma az RPAS kifejezést használják a drónok hivatalos megnevezésére.

 

Mi az a multikopter?

Az RPAS-ok egyik fajtája; amely több; azonos méretű forgószárnnyal rendelkezik. A rotorok száma általában 3-12 között változik; a legelterjedtebb a 4; 6 és 8 rotoros rendszerek. Ezeket quadcopter; hexacopter; octocopter elnevezésekkel is illetik; helytelenül; mivel a helikopter görög eredetű szó a "helico" és a "pter" szavakból tevődik össze; "forgó" "szárny" jelentéssel.

 

Mennyi a multikopterek maximális repülési idelye?

A jelenlegi technológia maximálisan mintegy egy órányi repülést tesz lehetővé a multirotorok számára; a legtöbbjük azonban csak 10-20 percet képes a levegőben tölteni.

 

Milyen magasra repülnek a multirotorok?

A jogszabályokban meghatározott magasságig; de fizikailag legfeljebb 3000-3500 méterre képesek emelkedni.

 

Szükséges engedély a repüléshez?

Cégünk RPAS eszközei munkaeszközök; amelyekre a légtérhasználatra vonatkozó szabályokat kell alkalmaznunk. Ebbe beletartozik a megfelelő engedélyek és biztosítás megléte is.

 

Nehéz irányítani egy multikoptert?

Nem; de professzionális alkalmazásukhoz rengeteg gyakorlatra; több éves repülési tapasztalatra; műszaki; aerodinamikai háttérismeretre; megfelelő koordinációs és koncentrációs készségre van szükség.

 

Létezik hangtalan multirotor?

Nem; de egy speciális technológiával nagymértékben lehet csökkenteni az általuk kibocsájtott zajt.

 

Képesek megtalálni egy őzet az erdőben?

A fák sűrű lombkoronája nyáron eltakarja a hőkamerák elől őket; de télen (hűvösebb éjszakákon); vagy gyér lombnövényzetnél nem tudnak megfelelően elrejtőzni; bármennyire is beleolvadnak a környezetbe.